headquarters in beirut
bcd, lebanon

The project is a nine-storey headquarter for a leading international company located on "Rue Port " overlooking the harbor. The building respects the architectural and historical "French mandate vocabulary" of the area, as far as stone to glass ratio and alignments are concerned, yet does so without direct historical reference. The building has great functional flexibility and uses a thin stone suspended skin as both a shading device and a strong image-maker for its corporate owner, while satisfying the two-third stone and one third glass zoning requirements. The floor plates are freed of structural constraints while all the building services are pushed into the two blind ends


architecture: nabil gholam architects
structural design: Bureau d’études Rodolphe Mattar
3D images: nabil gholam architects