doha oasis the ellipse
doha, qatar
2005

The project addresses the blandness of the urban context by creating its own microcosm: an introverted private park for the inhabitants of the project framed by harmonious apartment buildings and a 45 storey tower. The 250m x 160m elliptical park is landscaped with cobbled paths, lush plants and thick trees, and provides shaded areas allowing for various activities.

It is the prime backdrop for life in the Ellipse. The Ellipse perimeter ring of 9 to 10 storey buildings addresses the scale of new developments in the vicinity, yet it creates a community-style atmosphere. The buildings contain musharrabiyya-like perforated boxes obstructing the sun rays and creating interesting architectural feature on the elevations that reflect some of Qatar’s traditional material and character. 

The tower sets a landmark beacon in the skyline of Doha and complements the Ellipse. Its particular design takes into account the environmental aspects in the area. The tower’s double skin creates a gap between the low-e glass panels and the internal envelope and helps reduce the heat load on the exposed elevations. While the urban scale cuts in the mass of the tower reduce its bulk and create spectacular sky atria that enhance natural ventilation and create cool shaded spaces and green backdrops to most apartments.

area:

130,000 m² over an 80,000 m² landscaped area.

team:

architecture: nabil gholam architects
3D images: nabil gholam architects