residence des pins
rabat, morocco

The project is located on a sizable rectangular urban block in a residential district in Rabat, Morocco. The challenge was to create a pleasant living environment in a very high density development with one narrow side opening up to a vast green space. 

The massive volume is sculpted and molded in a way to provide most of the apartments with views to the forest, or to lush internal gardens. A sizable number of apartments benefit from the “hanging” gardens on different levels of the development. The 10% decrease from the area required proved to be a successful strategy where the extra breathing space provided for the apartments raises their market value.

Commercial activity and townhouses on the ground floor, 2 and 3 bedroom apartments on the typical floors, and penthouses on the upper floors area seamlessly stacked and work around the urban openings, gardens and terraces, through an efficient circulation, transforming the development into an urban village.


architecture & urban planning: nabil gholam architects
3D images: nabil gholam architects