cma-cgm headquarters
beirut, lebanon

The building acts as a catalyst to the future development of the area, while remaining sensitive to its immediate surroundings in terms of zoning envelope and street alignments. Three carefully detailed glass prisms, intersected by a full-height atrium, slide against each other to create an efficient machine to work in. The prisms follow a rational design concept that allows for the greatest efficiency and flexibility in space planning. An ambitious structural design and a judicious location for the vertical service shafts and circulation cores mean the 81% of floor plates are virtually clear of any columns obstructing the views or the furniture layouts. 

While the building offers a distinctive sculpted silhouette, all office plates are set on standard planning grids, allowing them to readily accommodate the market’s standard partitions, furniture and fittings. The building operates using a high level of environmental strategies. The ground floor exhibition space is designed around an impressive 40m long water wall and reflection pool that filters and ripples the street views from the lobby, enhancing its serenity and establishing the company’s maritime heritage while helping the cooling of the space. 

The innovative facade concepts, with fixed vertical stone sun screens shading elements on the SW facade and the ventilated screen facade facing NE and NW, using a high selective glass will minimize the solar gains in addition to protecting this areas against the high external noise level. The increased daylight supply through the highly glazed facade reduces the internal gains for artificial lighting and therefore the cooling consumption. Photovoltaic panels / solar tubes covering the entire technical roof harnesses the same sun rays for heating the water for bathrooms and kitchens and electricity support. Rain water is collected and used for irrigation and re circulated to feed grey water networks. These strategies are developed to reduce the building operating costs for the company while enhancing the comfort of its employees. 

It is an architecture that states with simple timeless elegance the image of a corporate giant with environmental sensitivity and a family oriented business culture.


6 floors 6,300 m², 4 basements 4,800 m²


architecture: nabil gholam architects
structural design: Bureau d’Etudes Rodolphe Mattar
electro-mechanical design: Barbanel Middle-East
façade & energy consultant: ARUP Façade Engineering
landscape design: Atelier Renée el Khazen
traffic consultancy: Sitram
acoustic consultant: Acousystem Liban
technical control: Socotec Liban
project manager: DG Jones
3D images: nabil gholam architects
photography: Richard Saad, Geraldine Bruneel